Click Here!

NOMINACIJE
20. januar 2000

U skladu sa mojim ovlaštenjima predana u Final Award-u za Brčko 5. marta 1999 i u dogovoru sa Visokim Predstavništvom Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini,
uspostavljam Servis Policije Distrikta Brčko i imenujem slijedeće osobe na navedene položaje za privremeni period od osam (8) mjeseci:

g-din Dušan Kokanović, za šefa Servisa Policije Distrika Brčko;

g-din Pero Androšević, za zamjenika šefa
Servisa Policije Distrika Brčko;

g-din Mirsad Haseljić, za zamjenika šefa
Servisa Policije Distrika Brčko.

Sve dok privremena Vlada Distrikta nije uspostavljena, Policija Distrikta će odgovarati direktno meni i upravljati pod naredbama koje će dolaziti od mojeg ureda u dogovoru sa Misijom Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini.

Ovaj Nalog stupa na snagu odmah.
Robert W. Farrand
Zamjenik Visokog predstavnika Supervizor za Brčko
20. januar 2000

DOKUMENT NALOGA SUPERVIZORA O USPOSTAVLJANJU BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE
8. mart 2000. godine

U skladu sa stavom 9 Konačne arbitražne odluke za Brčko
od 5. marta 1999. godine, i uz konsultacije sa Visokim predstavnikom, ovim proglašavam stupanje na snagu Statuta Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Ovaj Nalog stupa na snagu odmah.

Robert W. Farrand
Zamjenik Visokog predstavnika
Supervizor za Brčko

Odluka Visokog Predstavnika o
uspostavi Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine

8. marta 2000 godine

br.20/00
Imajući na umu odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (GFAP), i posebno Anekse 2 i 10 te;

Uzimajući u obzir arbitražni postupak za područje Brčkog koji je sproveden po članu V Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir i koji je sada okončan donošenjem Konačne odluke od strane predsjedavajućeg arbitra;

Uz napomenu da Konačna odluka zahtijeva uspostavu posebnog rezima uprave za područje Brčkog, kao jedinice lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine;

Uz želju da djelujem u skladu sa mojim ovlaštenjima Visokog predstavnika, kako je navedeno u Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir i razrađeno u Deklaracijama i Zaključcima Vijeća za implementaciju mira;

Donosim sljedeću

O D L U K U

1. Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine biće formiran na način preciziran Nalozima Supervizora i zamjenika Visokog predstavnika za Brčko, od 8. marta 2000. godine i Statutom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu "Statut").

2. Statut ce odmah biti objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine i Službenim glasnicima entiteta. Nakon uspostave Službenog glasnika Brčko Distrikta, Statut ce također biti objavljen u tom glasilu.

3. Bosna i Hercegovina i entiteti će preduzeti sve neophodne mjere za uspostavu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, i obezbjeđenje potpunog razvoja upravnih funkcija Distrikta, uključujući ispunjavanje njihovih obaveza finansiranja, kao što stoji u Konačnoj odluci.

U Sarajevu,
8. marta 2000 godine
Wolfgang Petritsch Visoki predstavnik

NALOG SUPREVIZORA O IMENOVANJU CLANOVA
PRELAZNE VLADE BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

8. mart 2000. godine

U skladu sa stavovima 10 i 39 Konačne arbitražne odluke za Brčko od 5. marta 1999. godine, i stavom 3 Aneksa od 18. avgusta 1999. godine, izdajem sljedeći Nalog:

Dole navedene osobe su imenovane za članove Vlade Distrikta i svoje funkcije ce obavljati dok se ne izvrše izbori za Skupštinu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine:

g-din Siniša Kisić - gradonačelnik;
g-din Ivan Krndelj - šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove i zamjenik gradonačelnika;
g-din Luka Purić - šef Odjeljenja javnog registra;
g-din Mustafa Nuković - šef Odjeljenja za budžet i finansije;
g-din Anto Domić - šef Odjeljenja za zdravstvo, javnu bezbjednost i društvene djelatnosti;
g-din Goroljub Jovanović - šef Odjeljenja za komunalne poslove;
g-din Hamed Jerković - šef Odjeljenja za javne poslove;
g-đa Hasija Zejnulović - šef Odjeljenja za obrazovanje;
g-din Ratko Stjepanović - šef Odjeljenja za poljoprivredu i šumarstvo; g-din Ismet Dedeić - šef Odjeljenja za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj.
g-din Hajrudin Zahirović je imenovan za šefa Uprave prihoda.

Od imenovanih zvaničnika se traži da preuzmu svoje funkcije koje moraju izvršavati u skladu sa "Statutom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine" od 8. marta 2000. godine.

Ovaj Nalog stupa na snagu odmah.

Robert W. Farrand
Zamjenik Visokog predstavnika
Supervizor za Brčko

Privatizacija u Brčkom još nije zvanično započela. Model će promovirati ambasador Robert Farand - supervizor za Brčko. U očekivanju takvog poteza, uvjetno rečeno, sve tri zainteresirane strane s nestrpljenjem očekuju kakav će model privatizacije biti u Brčkom. ......

.....Stručnjaci USAID prave elaborat o tom objektu, što znači da će oni odrediti i njenu budućnost, te da će imati i presudnu ulogu pri određivanju modela privatizacije. Zasad, pomenuti tim zvanično kontaktira sa direktorom Luke Mladenom Zonićem......

.....I stranci su zainteresirani za ulaganje u Luku i slobodnu carinsku zonu. Obavljaju prve kontakte sa brčanskim vlastima, ali do promoviranja modela privatizacije i ustroja prelaznih organa vlasti nema konkretnih aranžmana. Stranci su navodno razočarani i ponašanjem entitetskih vlasti “koje su ih varale” i ukoliko tako nastave, neće više ni pokušavati investirati u BiH. Nedoumice izaziva i činjenica o tome da se pripreme za privatizaciju obavljaju prema zakonima Republike Srpske. Građani danima opsjedaju Službu za platni promet tražeći vaucere. To kod povratnika u gradu izaziva zebnju da ce se privatizacija obavljati prema receptu RS, pa se pitaju - sta ćemo sa certifikatima.....

.....Sve bojazni koje građani imaju, zasad su zvanično bez osnova. Ambasador Robert Farand često ponavlja da u distriktu ništa nije legalno i legitimno bez njegove potvrde, te da on ima prerogative za određivanje posebnog ili kompromisnog modela privatizacije, koji neće biti prema receptu entiteta. Zasad u distriktu šansu za ulaganje najčešće traže banke i osiguravajuća društva iz oba entiteta, a stranci čekaju promociju modela privatizacije i uvjete za investiranje u nove privredne projekte.

(Ukratko) Oslobođenje, 5. 2. 2000. god.

ZAPAŽANJA

Ako pročitate tekst o privatizaciji i poslušate što se zbiva u gradu, vidjećete da svako pokušava na svoj način interpretirati događanja u Distriktu Brčko.
Gradu se nude kojekakvi super projekti a u biti svako želi doći na lak način do novca. Problem današnjih ulagača u Distriktu Brčko nije u tome što oni žele zaraditi dosta novaca, nego u tome što poznaju najprimitivnije načine za to.

Nude nam se kojekakvi naftni terminali ili raznorazni komercijalni centri ne vodeći računa o kvaliteti života u Brčkom. Molimo strance da ulažu u Distrikt Brčko a nakon početnih radova izmišljamo nove lokacije, čime uništavamo zdrave projekte u Distriktu. Jedan prijeratni brčak dolazeći u Distrikt ne prepoznaje svoj grad koji je pretrpan i nije funkcionalan za život, a nećemo pogriješiti ako kažemo da je i zagađen.

Svi oni koji zagovaraju naftne industrije u našem gradu ili nemaju pojma što to znači ili su samo profiteri vremena i stanja. Zar smo zaboravili što su nam uradili gradnjom topionice olova na Inerpletu, čime su uništili i zagadili zadnju brčansku oazu za izlete.

Nemojmo od našeg grada praviti novu "Zenicu", nego zdravu proizvodnju i trgovinu. Teritorija Distrikta nije dovoljno velika da bi izdržala i ta iskušenja, ali se nalazi na idealnoj lokaciji koju treba da maksimalno iskoristimo.

PJ


 

BRCKO DISTRIKT
webmaster@brcko.org

HOSTED BY WEBIGGER
Brčko Team Copyright (c) 1999
.

 


odluka.doc
Odluka HTML
Nominacije
Proglašenje
Distrikta OHR

Odluka
Petritsch
Prelazna
vlada
Privatizacija
Zapažanja

 

Optimizirano za :
IE4 (800 x 600)

.

VRATI SE NA POCETAK HOME PAGE NASE USLUGE PLAN BRCKO SITE-a KONTAKTIRAJTE NAS BRCKO - VIRTUELNI GRAD VASA REKLAMA NA BRCKO SITE-u BRCKO DREAM TEAM GALERIJA BRCKO LINKOVI BRCKO TEAM VAM POMAZE MALI OGLASI STRANICA O BRCKOM